first day of my life

Chock

Kategori:

När vi låg kvar på bb togs ett pku-test på Maja som kan visa på vissa ovanliga sjukdomar som, om man upptäcker de tidigt, är behandlingsbara och ofarliga. Hon som tog testet sa att det var mycket ovanligt att barn har dessa sjukdomar så vi tänkte inte mycket mer på det, utan åkte lyckliga hem och blev väldigt chockade när de 3 dagar senare ringde från Barnkliniken i lkpg och bad oss komma för ytterligare tester då hennes sköldkörtelhormon-nivåer var för låga.

Vi åkte in och tog test på fredag förmiddag och på eftermiddagen ringde en trevlig läkare och meddelande att Maja har hypotyreos, vilket innebär att hon antingen föddes utan sköldkörtel eller att sköldkörteln är för liten eller outvecklad (detta ska vi ta reda på senare när hon är lite större). Hon måste äta medicin, levaxin, resten av sitt liv och det kommer inte med största sannolikhet påverka henne på något sätt då levaxinet ersätter sköldkörtelns funktion.

Inte nog med all "vanlig" oro som kom när Maja föddes, nu fick vi ett besked på att Maja inte var helt frisk vilket gav oss en chock men efter att vi fått träffa Majas härliga läkare som ska följa oss framöver så känner vi oss lugna och vi tänker knappt på hennes brist längre utan har insett att hon bara är lite unik men att medicinen kompletterar det som hennes kropp inte klarar av.

Det föds ca 30 barn per år med denna åkomma så vanligt är det inte, men tack och lov ofarlig och behandlingsbar. Jag är bara så tacksam för att pku-testet finns så det kunde upptäckas tidigt!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: