first day of my life

godis

Kategori:

Nu ligger jag i soffan med godispåsen jämte mig, men mitt sockerberoende som var helt galet innan jag blev gravid är liksom ganska hanterbart och jag har knappt ätit godis sen vi plussade på stickan, har liksom inget sug efter sött, mer salt och mat liksom, det söta gör illamåendet nästan värre ibland. Kristallen står på i bakgrunden.. Maja och jag sov en två-timmarslur i eftermiddags så hon fick vara uppe lite längre idag, hoppas hon somnar gott nu och sover hela natten. Jag såg igår att en hörntand har kommit upp och den andra därnere är påväg så inte så konstigt hon är lite orolig på nätterna just nu, det gör väl ont såklart.
 
Hon har varit så härlig idag, glad och sprallig och ja, just nu är hon faktiskt väldigt enkel att ha att göra med, inte alls mycket trots och gråt och argt, utan sålänge man förbereder och påminner så går det mesta faktiskt väldigt smärtfritt :) Att hon är den roligaste jag vet att umgås med gör ju inte saken värre, jösses som hon får oss att skratta, för jämnan. Hon är en riktig tok.
 
Roligare än såhär blir det inte idag känner jag. Igår var vi i varamon på eftermiddagen efter Oskar kommit från jobbet, solen lyste och det var så fint därnere. En mysig stund helt enkelt ♥
 
 

Mobilföräldrar

Kategori:

Jag är inte beroende av min telefon direkt, kan åka iväg utan den utan att få ångest och har aldrig på ljudet för att höra mess och mejl-tonerna. Jag kollar instagram och Facebook när jag har tid (smyger till exempel ofta med den på toa, tips från pappapodden, haha). Försöker att använda den så lite som möjligt runt Maja, det känns så otrevligt, och hon vill gärna ha feedback på det mesta hon pratar om (pratar heeela tiden dessutom) och har jag mobilen i handen brukar jag bli rätt ouppmärksam = Maja blir irriterad att man inte lyssnar.

Ett big nono, tycker jag, alla tycker och gör olika, är att kolla mobilen när man är på lekplatser och liknande. Idag gick vi till en lekpark nära bibblan efter vi lånat böcker och suck alltså, varenda mamma (var bara mammor där) stod eller satt på nån bänk med mobilen i handen. Barnen lekte själva, försökte få uppmärksamhet, en liten tjej i Majas ålder ramlade rakt ner med ansiktet först i sanden för att mamman inte hade tid att hjälpa henne ner från en ställning. Hon kollade väl senaste instagrambilderna... Mamman som gungade sin knappt 1års dotter och puttade vid rumpan så hon kunde kolla Facebook eller nåt samtidigt... Vad hände med att uppleva saker tillsammans, prata med sitt barn om hur det känns att gunga högt eller hur fort man kan åka i rutschkanan, det är ju så viktigt för både självkänslan och talet.. Jag älskar inte heller varje minut jag måste sitta och äta sandspagetti, men jag gör det, samtalar och får så mycket tillbaka, ibland meningar som man kommer minnas alltid!

 Maja "lagade mat" i tågvagnen, och jag studerade dessa föräldrar och blir så ledsen, att de inte ser barnens försök att bli uppmärksammade... Sjävklart ska barn lära sig leka själva också, men det betyder ju inte att man kan ta sig rätten att försjunka ner i sin telefon och glömma omgivningen.

Jag tog faktiskt upp telefonen för att ta några kort till bloggen, men fick skäll direkt, "inte klick mamma"... Så det var bara att stoppa ner den i väskan och äta vidare på min sandmåltid, mysigt hade vi iallafall!

INTE klick mamma!
Nu är jag besviken på dig mor... Haha.




spruta i magen.

Kategori:

Har Idol på i bakgrunden, druckit en kopp te, ätit en knäckemacka och ska försöka hålla mig vaken till iallafall 21. Imorgon ska Maja och jag ha en mysdag, umgås med mormorn som äntligen är hemma från Japan, gå till biblioteket och lekparken och ja bara mysa. Det enda som är positivt med denna sjukskrivning är ju möjligheten att kunna vara med Maja lite extra när jag annars skulle ha jobbat. Hon har gått 9-14 tre dagar i veckan de här veckorna, jag har liksom inte mage att ha henne där heltid, även om jag skulle få det. Även om jag inte har orken att göra så mycket på dagarna som vi kanske annars brukar göra så är det så mysigt att ta dagarna som de kommer, oftast är ju Maja nöjd bara man leker med henne, och kräver inte mer än ens uppmärksamhet, så det är ju bara att sitta med på golvet och leka på hennes villkor. Att få sova en timme mitt på dagen gör det hela extra härligt såklart :)
 
Något som är mindre härligt är en gen i mitt blod, som jag fått av min far, som gör att jag som kvinna löper större risk att få blodpropp under graviditet och förlossning, och till denna graviditet har riktlinjerna ändrats så jag ska ta dessa sprutor en gång om dagen från nu fram till att bebisen är 6veckor gammal. Med Maja behövde jag bara ta det från förlossningen och 6veckor framåt. Så nu är det alltså sprutor som gäller fram till Mars... Spännande. Minns att jag fick snygga blåmärken på hela benen förra gången, och nu tar jag dem i magen så det blir väl intressanta magbilder framöver... Allt för att jag och lilla bebisen inte ska ta några risker, såklart, men känns inte speciellt exalterande för övrigt.
 
 
 
 

Never ending

Kategori:

Söndagskväll efter en lugn och mysig helg. Vi har bott klart ute hos mamma och pappa för den här gången, de kommer hem imorgon så jag har städat och fixat därute idag medan Oskar och Maja var iväg hos kompisar. Haft en dålig dag, mått spyilla hela tiden och varit så trött. Jag är verkligen så så trött på att må såhär, jag vet inte ena hur det känns att inte vara illamående, det har ju hållt på i 10veckor snart och det blir liksom inte bättre. Sjukskriven en vecka till, och sen får vi se vad som händer.

Till något roligare 💜 i fredags var vi och gjorde kub-test, ultraljud och fick se vår stjärna i magen. Så himla häftigt, så liten men ändå så klar med armar, ben en liten näsa och mun. Maskinen var tydligen väldigt ny och man såg detaljer på ett helt annat sätt än med Maja i magen. Varenda tå kunde man se och bebisen sprattlade runt därinne och verkade nöjd och glad. Blev framflyttad några dagar så nu är det beräknat i slutet av feb istället för 1mars. Alltid skönt att ha gått fler dagar än man tänkt, även om jag räknar med redan nu att gå över eftersom maja kom 11dagar efter bf, lika bra att vara förberedd den här gången :). Magen växer så det knakar, det syns så mycket fortare den här gången och jag inser att en inventering i garderoben behövs och en hel del plagg kan plockas undan ett halvår minst 😛.

Nu ska jag tända lite ljus, värma lite te och göra det bästa av kvällen och hoppas att jag mår magiskt bättre imorgon.. Ha en trevlig kväll :)


Vi pratar ju inte så mycket om bebisen med Maja än, det känns så långt borta och hon kan vara lyckligt ovetande ett tag till men frågar man var som är i magen så säger hon "bebisen" så lite koll har hon ju :). Ska bli spännande när det kommer sparkar och när hon kan se den röra sig därinne, då kommer nog många frågor. Det ska bli ett äventyr det här, det är en sak som är säker! Tur vi har några månader till att förbereda oss :).



Min hjälte

Kategori:

Du är min hjälte Maja. Du skakar av dig den tuffa stunden inne hos doktorn, vi kramas och snyftar ikapp en stund i väntrummet efter, pustar ut, andas, du håller om mig hårt, länge och bara ligger mot mitt bröst för att se att faran verkligen är över, jag är din trygghet i den här ovana situationen och trots rödgråtna ögon och ett mindre trauma mellan dig och ultraljudsmaskinen så överlevde du minsann, det här också. Att stetoskopet var det värsta av allt kommer vi nog skratta åt tillsammans om några år, så tokigt va :) och tillslut börjar du leka så smått, nära nära, samtidigt som jag påminner om glassen jag har lovat dig som muta 💕.

Resultaten var bra, ductus som det heter finns kvar, ett minihål på nån mm bara som hon tyckte naturen skulle få laga med tiden, det är ingenting som påverkar hjärtat alls! Tack tack tack och lov för det! Återkoll om några år för att se vad som hänt, men vi ska leva på som vanligt :). 1% av barnen varje år föds med detta, vad är oddsen att Maja var just en av dem, och just det barnet som också fick hypotyreos (som är extremt ovanligt). Snacka om att vara en på miljonen speciell 💕! Jag är så stolt över dig, och över att få vara din mamma.




Rädsla

Kategori:

Dags att sova, efter en rätt trist dag. Humörmässigt iallafall. Varit arg och irriterad mest hela dagen. Pust, dessa hormoner som spelar spratt med hjärnan. Hände en dum grej på förskolan som jag måste prata med dem om på fredag när vi går dit igen, Maja har velat ha saker och ting på sitt sätt eller ingens hela eftermiddagen, och hur jag vågade ta med henne till stan för att gå till Apoteket vet jag inte, men vi överlevde trots några sammanbrott på vägen. Våra energier klickar inte varje dag direkt just nu, tur vi har Oskar som försöker liva upp stämningen så gott det går bland två argbiggor ;). Men mellan bråken och tjafset älskar vi ju ihjäl varandra såklart och det är alltid jag som får bästa goset och pussarna, och de värmer ju långt in i själeroten och ger fjärilar i magen. Att jag får vara mamma till den där galningen, det är magiskt, men hårt arbete!



Morgonmys, nära nära nära 💕

Att natten till idag innehöll en miljon sparkar och rull och gråt i sömnen pga vad jag tror är en ny hörntand hjälpte ju inte humöret på traven direkt. Men tur att jag ska få sova nu och imorgon är det läkarbesök som sagt. Klump i magen men försöker att inte tänka på det, finns inget jag kan göra innan ultraljudet är gjort iallafall, men oroar mig gör man ju oundvikligt, det är ju den viktigaste i världen för mig som ska undersökas, men vi håller alla tummar att det där lilla hålet läkt nu!!!!!

Sov gott!

en tyst tomhet.

Kategori:

Dagarna går, månaderna går, åren går och nu är det 2,5år sen vi träffades för sista gången, Landola och jag ♥. Sorgen är annorlunda nu, saknaden finns där alltid, men det gör inte ont jämt, det är mer en tyst längtan efter det som var, och ibland väller känslorna och minnena upp, och då gör det ont. Vissa ärr läker aldrig. Hon var ju "bara" en häst, men hon var min, bara min. Min livlina ibland, min trygghet och min identitet. Jag var en hästtjej, och min häst hette Landola, och jag älskade henne av hela mitt hjärta, varje sekund av de år vi hade tillsammans. Jag sörjer att jag tappat min identitet, att jag inte längre räknas som en i stallgänget. Jag önskar så att hon fanns här, att jag kunde få ta på henne igen, pussa den där mjuka mulen och ge henne all den trygghet som hon behövde. Jag ältar ganska ofta på kvällarna innan jag ska sova, den där sista dagen i hennes liv. Hur vi satt och Strömsholm hela dagen och väntade på att försäkringsbolag och veterinärer skulle komma överens så att hennes liv kunde avslutas däruppe. Hur veterinären sa att det inte fanns något hon kunde göra för henne, att det inte fanns nåt bot för hennes onda ben. Det gjorde så ont, jag minns att jag, även fast jag var förberedd på det värsta, totalt bröt ihop och Landola bara stod där jämte mig i gången, och mitt hjärta måste ha gått i miljoner bitar just i den stunden. Mamma och Martina var där, och jag tror vi alla sörjde den förlust vi skulle behöva uppleva samma dag. Fina fina Landola, som var så självklar i vår familj. Nu fanns hon inte där längre...
 
Hon skulle ha fyllt 20år i år om hon levt. Jag önskar jag hade kunnat ge henne ett långt liv, mycket längre än vad hon fick. Jag önskar vi fått mer tid tillsammans.
 
Du & jag. Jag kommer aldrig att glömma dig, du var mitt livs kärlek på så många sätt.
 
 

Raindrops

Kategori:

Eftersom jag mått som jag mått hela sommaren så har värmen varit lite to much för min del, även om det varit fantastiskt härligt att kunnat bada varje dag med vår badtokiga tjej, så har det varit jobbigt att inte komma ifrån värmen. Men idag är det verkligen höst, det har regnat nästan hela dagen och oj vad jag tycker det är skönt med svalare temperaturer. Ska bli mysigt med höst, dags att plocka fram tjocktröjorna, mössa och halsduk och köpa höstgarderob till Maja, jag har börjat lite smått men det är en del hon behöver i större storlek. Nu hoppas jag hon har 92 länge så alla fina kläder blir ordentligt använda, det är nästan så att jag hoppas det blir en tjej till så alla fina beviskläder får bli använda igen. Såklart har vi mycket som även en pojke kan ha men vissa saker får helt enkelt ligga kvar nästintill oanvända.

Maja vaknade vid 00 inatt och ville komma över till mig och hon var varm som ett element. Sen sov vi båda oroligt båda två, vaknade 9 imorse och visst hade hon feber lillskruttan. Så vi har myst inne mest, gick iväg till stallet en stund med Maja nerpackad i vagnen men hon tyckte det var halvkul i regnet så jag gick dit själv en stund senare på em sen, skönt att få lite luft och se fina hästar.

Nu blir det en lugn kväll och hålla tummarna att Maja vaknar frisk imorgon. På torsdag ska vi in och göra ultraljud på hennes hjärta igen (hon hade blåsljud på hjärtat som nyfödd, som inte riktigt hade växt igen när vi kollade med ultraljud runt 1år men läkaren sa att vi inte skulle tänka på det och att det antagligen skulle växa igen av sig själv så jag har inte tänkt på det så mycket, förän kallelsen kom, ångest.) Får verkligen hoppas det läkt nu så vi slipper ha detta i bakhuvudet mera, men annars har de säkert en plan, man måste lita på dem. Men kul ska det inte bli, och jag är orolig för hur Maja kommer vara, hon tycker ju inte om främlingar, och definitivt inte nån som tar på henne... Men det är de säkert vana vid på barnsjukhuset så försöker att inte tänka på det. Min älskade unge, väl genomsökt är du trots att du fortfarande är så liten 💜.

mys och lång sovstund på em. Jag la mig jämte som somnade gott jag också. Min älskade familj 💕.



Sängläge

Kategori:

Här ligger jag, i sängen, ännu en eftermiddag. Straffas för att ha gjort något kul en stund på dagen, men det är det ju värt såklart. Vi är hus/katt/höns-vakt åt mamma och pappa då dem + Martina och Sam är i Japan och hälsar på min bror som bor och jobbar i Tokyo. Så vi försöker sova där så mycket som möjligt för att det blir smidigast med mattider och så vidare. Så imorse vaknade vi därute, tog på oss gummistövlarna, klev ut i det blöta gräset och sa godmorgon till hönsen, gav frukost och lät dem gå i trädgården några timmar innan vi åkte in till stan. Vi åkte till Berggrens källare för att lyssna på Oskars bästa kompis Mats ny-skapade band "if I ruled The world" som hade lunch-spelning och jösses så bra de är, magiskt. Jag må vara partisk men de är helt enkelt fantastiska, och jag håller alla tummar att det kommer gå bra för dem :).

Sen blev kropp och knopp trött och jag vilar och mår illa deluxe medan Oskar försöker underhålla en trött Maja därnere, hon fick skippa vilan idag så det blir nog en tidig kväll för henne :).

Ikväll är jag ensam när Oskar ska in till Vadstena med några vänner och lyssna på när bandet spelar på slottet, så kanske bloggar vidare då om jag inte somnar samtidigt som Maja ;).

Imorgon blir det nyrk och hästtävlingar, hurra!


En annan dag, en promenad i skogen efter frukost, fördelen med landet :).


Dags att berätta en hemlis

Kategori:

Det är hög tid att berätta om vår hemlis som blev till i juni. En dröm som äntligen blev verklighet och som kommer vända upp och ner på våra liv på bästa tänkbara sätt, det hoppas vi innerligt. Vi längtar, drömmer och ser fram emot livet med en ny bebis i familjen, en lillebror eller lillasyster som kommer få våra hjärtan att explodera av förälskelse, ännu en gång :). Saker kan alltid hända bebisen där inne, det är vi väl medvetna om, och det är inte förän nu som jag faktiskt vågar börja tro på att det ska bli en bebis som kommer ut till oss tillslut. Det som händer framöver kan ingen veta, men just nu känner jag mig bara så himla lycklig och förväntansfull över det som komma skall 💕.

Det här är ju den stora anledning till varför bloggen legat på is i princip hela sommaren. Jag har mått, och mår fortfarande så fruktansvärt illa och hela sommaren har varit en kamp mot spyor och total förlamning av trötthet. Trots medicin har dagarna spenderats mestadels i sängen, eller sittandes i solstolen på stranden, alltid mat nära tillhands och en toalett/skog i närheten. Jösses så trist denna sommar varit, mest för Oskar som fått ta en stort ansvar för Maja, hem och mat, och en sambo som inte orkar eller kan göra någonting, trots att sommaren varit som vackrast där utanför sovrummets fönster. Jag har varit totalt apatisk ibland och livet har känts så tufft att jag glömt bort anledningen till illamåendet. Kanske är det därför som jag inte förän nu, när jag börjar se ljuset i tunneln då veckorna faktisk rullar på, som jag kan glädjas åt den där filuren som växer i magen. 

Jag är just nu sjukskriven från jobbet, och det känns väldigt deppigt, jag behöver komma in i rutiner och känna livslust igen, och känns mig värdefull som medmänniska. Just nu är jag en halvkass version av mig själv, och det enda energin går åt till är att försöka vara en så bra mamma det går åt Maja. Hon har fått vara på dagis några timmar några dagar i veckan för att komma in i rutiner igen, och jag har kunnat vila och sova, och äta. Äter jag inte varannan timme så kickar illamåendet till direkt, och jag är så trött på att äta, och försöka orka äta något annat än fil och mackor :).

Det är så skönt att få ut detta, att kunna blogga på som vanligt framöver utan att behöva tänka på att hålla detta hemligt. Att kunna skriva av sig om allt vad den här resan kommer ha att erbjuda, åh så fantastiskt :). Nästa fredag är det ultraljud, kub-testet som vi i Östergötland erbjuds att göra, och jag vill inte tacka ner till möjligheten att få se miraklet därinne. Jag har faktiskt sett bebisen en gång redan, när sjukskrivningen ordnades. Så så fin och hjärtat slog för fulla muggar. Magiskt är det, att skapa liv.

En söt liten kula har jag hunnit skaffa mig, och på måndag går vi in i v.13. Saker och ting händer fortare denna gång, det är en sak som är säker.



2 år.

Kategori:

Maja fyller 2 år imorgon. Hon känns så självklar och som hon alltid funnits hos oss, men ändå känns det helt surrealistiskt att det redan gått 2 år sen den där dagen 2012, som vi längtade ihjäl oss efter. 11 dagar efter utsatt datum bestämde hon sig tillslut för att komma, och sen den dagen är ju ingenting sig likt. Den där kärleken som alla pratar om, som man inte kan förstå förän man fått ett barn, den knockar en totalt och förälskelsen blir bara starkare för varje dag som går. Nu 730 dagar senare så är jag så hopplöst tokkär i vår galna unge så ibland vet man varken ut eller in. Alla saker man trodde skulle bli så enkla, att säga nej, och vara konsekvent, ja de blir mer komplicerade ju längre tiden går, och ju smartare Maja blir, hon börjar verkligen lära sig knepen för att komma undan eller att få som hon vill. Jag tänkte försöka beskriva det här yrvädret, och hur hon är just nu, för att kunna gå tillbaka och minnas sen, för även om alla åldrar och månader har sin tjusning så är det nog nu som jag njuter mest (och sliter mitt hår mest) av att vara mamma, just för man får så mycket tillbaka, man leker mer tillsammans och upptäcker saker genom språket som jag aldrig trodde jag skulle tycka var så roligt.
 
Hon är ju väldigt glad, och busig, men har en allvarlig fasad mot andra till en början. Det är nästan bara hos våra familjen som hon är helt "sig själv" från början, annars är hon lite blyg och vill gärna förtydliga "här är mamma/pappa" till alla som försöker prata med henne. Hon är lite tillbakadragen till en början när vi är hos vänner, men börjar oftast slappna av efter en stund, och är då "som vanligt". Hon hälsar glatt på människor i affären och på stan och skriker hej då när vi går. Hon är väldigt artig, och säger oftast "tack så mycket" utan att vi behöver påminna henne, och ber snällt när hon vill ha någonting. Jag blir förundrad ibland över hur det kommer sig att det kommer så naturligt för henne, men både jag och Oskar är väldigt noga med att tacka och så vidare så jag antar att hon bara härmar oss. Fint är det iallafall, och det gör mig väldigt stolt. Hon har under sommaren blivit en hejare på att leka själv, och kan fixa med sitt kök och sina dockor länge innan hon vill att man ska vara med. En milstolpe som vi väntat på. Nu kan man säga åt henne att vi måste laga mat/städa/göra nåt annat och det accepterar hon och börjar leka med någonting utan gnäll (oftast såklart).
 
Hon har kommit på den fina grejen med att kunna säga "måste bara göra det här först" när man ber henne städa, äta upp eller typ borsta tänderna. Då ska hon bara göra "det och det och det" innan, och även om det är galet gulligt så är det tokirriterande när hon ska börja argumentera kring saker som hon "måste göra" innan vi kan ge oss iväg eller gå in, eller gå och lägga oss. Hon kan bli en framtida politiker om hon fortsätter på den här banan. Hon är fantastiskt med sitt språk. Gör sig nästan alltid försådd, och påpekar när vi fattat fel, och försöker säga om så att vi förstår. Hon pratar i långa meningar och även om orden ibland hamnar i fel ordning så gör hon ett helhetsintryck som väldigt "stor" i språket. Nu har hon börjat lära sig hela sånger som hon ska gå runt och sjunga. Hon kan "blinka lilla stjärna, imse vimse spindel, upp-och ner-visan, pippi, björnen sover, baka baka liten kaka och ett gäng andra visor som vi har på en cd i bilen. Hon räknar 1-10 ibland men det blir oftast lite snurrigt, men ger man genne tid så räknar hon ordentligt. Hon är som en svamp just nu märker man, lär sig saker och ord fort och härmar för att vilja lära sig. Hon lyssnar på långa sagor och sitter gärna och bläddrar själv i tidningar och böcker, och "läser". Ibland kommer hon ihåg texten och försöker återberätta och ibland hittar hon på eget, totalt ursött :).
 
Hon får inte så ofta raseriutbrott längre, utan det går oftast att gå runt "problemet" med hjälp av mutor av olika slag, men ibland är hon oresonlig, men oftast kommer hon och vill kramas och tröstat efter en stund när hon förstått att det inte hjälper att bli arg. Hon är väldigt mysig, mest mot mig, vill gärna kramas, pussas och gosa, ibland kan hon bli helt tokig och nästan gosa sönder mig, och då blir man ju helt tårögd av lycka. Hon sover hela nätter nästan jämt, oftast en stund i sin säng och resten av natten mellan oss, och det trivs vi alla med.
 
Hon är verkligen helt magisk och underbar, såklart, och det bästa jag vet. Det finaste i världen och allt vi någonsin önskat. Att få dela dagarna tillsammans och upptäcka världen stort och smått gör livet komplett ♥
 
här sitter jag, smaskar russin och läser tidningen, älskar't.
hurra för livet!
chillar igenom sommaren.
busy living the life.
bus i blick.