first day of my life

kusinhelg.

Kategori:

Fredag eftermiddag. Maja sover i sin säng och jag har packat och ätit lite lunch. Vi ska åka till Korsberga, Småland om några timmar för en helg hos min moster Anki och Christer. Och så alla våra kusiner, och kusinbarn. 4 kusiner, deras respektive och 8 kusinbarn (alla tjejer) + en bebis i Linas magen. Haha, det ska bli intressant att se hur Maja tar allt folk, och det ska bli så jättemysigt. Rickard kommer ner från Sthlm också, men Martina är kvar i London, tyvärr. Det blir mycket prat, skratt, lek, kortspel,, bad mat, vin och förhoppningsvis en svampplockareftermiddag imorgon. Håller tummarna att regnet håller sig borta.
 
Försöker att hitta lite täckning i lilla byn och mobilbloggar lite bilder. Annars hörs vi på söndag kväll.
 
kvällsmys är det bästa som finns.
 
 

vi lever för barnen.

Kategori:

Ok, nu är jag irriterad. På riktigt, och rätt arg. Jag vet att det finns många olika omständigheter som kan leda till att ett barn är överviktigt. Det finns sjukdomar, ärftlighet, och så vidare som leder till fetma. Men när jag ser föräldrar, med många många kilo över hälsosamt, med ett överviktigt barn, smaskandes på en glass eller ätandes på mc donalds, då vill jag bara slå till någon, jävligt hårt. Det är så sorgligt för de här barnen växer upp med hinder och ett visst handikapp. De är sockerberoende, de är mindre flexibla och rörliga, de är ofta begränsade i sin lek på grund av övervikten.. Och i många fall blir de från liten ålder retade, vilket leder till dålig självkänsla och ett kroppshat.
 
Mobbing är absolut oacceptabelt, men många barn blir, trots det, idag mobbade, just på grund av övervikt, och det är vi föräldrar som har ansvaret, från det att bebisen bor i magen och ända fram till den dag de flyttar hemifrån att lära dem att äta nyttigt, laga mat från grunden och inte få dem att tro att all matlagning sker i micro eller ugn eller för den delen levereras genom en lucka in till bilen. Lata förebilder som borde tänkt sig för innan de skaffade barn.
 
Lär barnen att äta hälsosamt, lagom mycket, och lär dem att tycka om grönsaker. Ge inte ditt barn dina dåliga vanor som satt dig i en sits som överviktig. Det går alltid att ändra sig. Lär dem att det är roligt att röra på sig. Att se på tv, film, sitta vid en dator kan vara givande en stund, men det får inte bli en livsstil, barnen har en sån fantasti, ut och använd er av den i skogen och på lekplatsen. Det är så förbannat egoistiskt att föra över sina egna dåliga vanor på barnet. Om man nu måste äta en massa onyttigt, gör det då, men gör det när barnen somnat. Ge dem möjligheten att växa upp och vara hälsosam och kunna använda hela sin kropp.
 
Det här är något som gör mig så himla arg, och ledsen. Barnen har ju inte en chans. Det är klart att barn ska få äta glass, fika, godis och så, men i lagom dos, vid valda tillfällen. Om du från början bjuder på frukt innan du erbjuder socker så vet de ju inget annat, och lär sig uppskatta frukten som efterrätt istället för att skrika efter glass eller liknande. Det är vi som föräldrar som bestämmer hur sockret kommer in i familjen.
 
Suck, jag önskar jag kunde krama om varenda osäker tjockis till barn och förklara att det inte är deras fel :(... Dumma dumma föräldrar, ni förstår inte vilken otjänst ni gör era barn.
 
Mums med glass, men vattenmelon och avocado är smarrigt det med.
 
 
 
 
 

att leva med en 1åring.

Kategori:

Maja, du är världens mest underbara unge. Du är glad, sprallig, energisk, mysig, spännande, nyfiken och busig som få. Men du är såå jäkla mycket. Mest hela tiden. Du går runt och gör rackartyg, pillar på farliga saker, tar sönder mammas tidningar, öppnar varenda skåp i köket och stökar ner så det ser ut som en bomb har slagit ner. Du springer iväg såfort man säger åt dig att komma eller när du stoppat sten, små djur eller gamla matrester i munnen. Maja, man kan faktiskt sätta stenar i halsen, du måste lära dig det, på riktigt. Livet är rätt farligt, och jag undrar hur många gånger per dag jag faktiskt räddar livet på dig. Glöm aldrig det.
 
Du äter med god apit om du får äta själv, men när du är nöjd och mätt flyger det mat i hela köket från tallriken om man inte är snabb nog bort med den. Och när du inte får som du vill eller något inte går som du tänkt, då slänger du dig på golvet och lägger dig raklång. Oftast slår du dessutom i huvudet när du kastar dig, vilket bara är jättedumt, eller hur? Och du är som en hal ål i famnen, det här med att gå på stan med dig, det är rätt jobbigt att plocka upp alla kläder du river ner från deras galjar.. Ibland kan vagnen faktiskt vara rätt mysig, kan du inte bara chilla där ibland?
 
Du bär runt på kläder från garderoben och lägger lite här och där, och du är jättedålig på att städa efter dig. Alltså, när du kastat ut alla duplobitar på golvet, vem tror du ska lägga tillbaka dem efter dig? Och toapappret ska sitta på rullen, inte ligga i minibitar runt hela huset, för det går inte att använda pappret till sitt ändamål då. Och det gör så himla ont när du nyps i ansiktet, det är inte ett dugg kul. Och när du använt orden nej och aj fem miljoner gånger på en dag, blir du inte ens lite trött på dig själv då? Du pratar och pratar och pratar, och pratar, men vi förstår knappt någonting, du måste bli tydligare i uttalet, du har väl sett att vi ser lite frågande ut, eller hur?!
 
Du är helt enkelt en pain in the ass just nu, och hur vi överlever dagarna och dessutom håller sams nästan hela tiden är ett mirakel, men vet du vad? Herrejäklar så kul det är att vara din mamma just exakt nu. Att se dig ta för dig av världen och använda din nyfikenhet på alla busiga sätt möjliga, det är ju det som är själva grejen. Det är helt fantastiskt, och vi skrattar så mycket, åt och med dig. Du har din pappas dåliga humor (tyvärr) och din mammas sätt att charma till sig saker, så människor runt om tycker faktiskt rätt mycket om dig.
 
Jag avgudar och älskar dig så ofantligt mycket, varje minut (nästan) av dagarna. Och på nätterna när du väljer att sova, och inte vara vaken några timmar runt 3 (det är ett helt annat blogginlägg), då älskar jag dig extra mycket. Livet som mamma, det är något så fint, och du är ljuset i våra liv.
 
en tuffing som upptäcker livet, fullt ut, varje dag.
 
 
 
 

sol

Kategori:

Lagom tills jag hade fått lite höstkänslor så kom sommaren tillbaka och så himla härligt det är :). Även om jag faktiskt längtar lite efter kängor, koftor och tända ljus och så vidare så får gärna solen värma några dagar till. Det ska nog vara fint i veckan också såg jag så då ska jag och Maja hänga lite på stranden!
 
Idag har vi varit i lekparken, Oskar har hjälpt sin bror att ta bort ett betongaltangolv och sen spenderade vi eftermiddagen i Borensberg hos Majas farfar. Mysigt som tusan. Borensberg är så fint, där hade jag absolut kunnat bo, men med tanke på jobb, vänner och familj så känns Motala lite tryggare. Älskar ju vårt hus, fina nämndemansgatan. Även fast jag önskar Maja hade lite fler grannkompisar (här bor mest äldre par runt om), men hon har ju kusinerna på andra sidan korsningen och när hon börjar föris (älskaar det uttrycker, trampar inte på någons tår då) så kommer hon nog hitta fler kompisar som kan leka. Men det är ju en senare fråga, just nu är ju stenar och plastdjur hennes roligaste umgängen ;). En annan fördel är att vi och Fredrik och marthina kan umgås spontant nästan hur mycket som helst. Igår kom de över efter 8 när barnen somnat för att dricka lite vin och prata. Så härligt!!
 
Måste ge mig själv en klapp på axeln också för 4 dagars springning denna vecka, alla över 5km i olika fart. Idag blev det fålehagen, 3,5km i backarna och sen intervaller, puuuust. Tycker inte det märks så mycket på kroppen att jag springer så mycket som jag faktiskt gör, men sen trycker jag ju i mig godis nästan varje kväll.. SUCK. Så nu har jag och Oskar lovat att ge varandra lite dåligt samvete om vi äter massa på vardagskvällarna.. Det vore ju kul att bli lite vältränad när jag ändå rör mig så pass mycket som jag gör. Inga magmuskler och så förväntas ju, men mer fast och fin liksom, ja ni fattar :). Får hoppas jag orkar fortsätta med detta trots jobbet, men får springa mina lediga dagar om orken tryter.
 
blabla bla.
 
Nu ska jag sätta på en film att somna till, Oskar ser på fotboll. Tisdag, onsdag, lördag och söndag. Hurra ;)..Snark.
 
en solig eftermiddag på stranden, 20 grader i vattnet.
ser på fotbollsmatch med grannen mossenplan.
Maja sov sig igenom stor del av em-hoppfinalen. Tack för den!
vacker kvällssol på altanen.
 
 
 

Mitt hjärta

Kategori:

Stunden efter att hon vaknat på eftermiddagen är bästa av alla. Då bara myser vi, gärnet. Njuter av dagarna tillsammans, för snart är det dags att börja jobba några dagar med i veckan, och allt blir lite annorlunda. Sista veckan som mammaledig på heltid för denna gång, nu myser vi vidare 💜.

Bang.

Kategori:

Hemkomna från Linköping och Dr.Bang. Världens bästa, och trevlig! Tyvärr är inte Maja lika förtjust i honom, haha, skriker rätt ut såfort han ska lyssna på hjärtat eller känna på henne. Så kan det vara, hon har integritet den här damen, minst sagt. Allt såg iallafall bra ut och värdena var som de skulle. Skönt! Så pustade jag och mamma ut som efter varje gång (tack världens bästa mormor för att du finns för oss, du är värd alla stjärnor på himlen ♥).
 
Resten av dagen ska spenderas rensa ut och sortera kläder. Ut med allt gammalt som legat i lådorna men inte blivit använt på flera år (nej jag kommer inte gå ner 5kg i vikt och komma i dem, inte detta år heller ;), och kanske har vi råd med lite nytt. Behöver basic t-shirts, för jeans och koftor och tjocktröjor har jag en hel del. Och leggings behöver jag ett par st, det kommer gå åt på jobbet också!
 
Nu ska jag njuta tystnaden en stund innan Maja vaknar här jämte mig.
 
morgonbus :)
 
 
 

Gamla Linköping

Kategori:

Vi var som sagt i Gamla Linköping idag och strosade. Så himla mysigt. Gamla butiker och byggnader, djur att titta på och söta fik där vi åt en macka och drack krusbärsdricka. Det blev godis i strut för vissa, och ett vykort skickades iväg på postkontoret. Vi kom mitt i ett bankrån som skrämde ihjäl Lilia men allt gick bra och låtsaspolisen fick applåder efter att han fångat tjuven och stängt in honom i finkan. En mysig stund att minnas tillsammans med de jag älskar mest. Fina fina familjen Svärm/Malmborg, jag är så lycklig att vara en del i en gemenskap med er. Och det Maja får skapa tillsammans med Charlie och Lilia, det är förhoppingsvis en vänskap och trygghet som kommer finnas för alltid. Fina fina barn ♥
 
Kom nu så går vi tjejer, säger Charlie och leder dem rätt i lilla livet :)
redo
titta hääääär.
spring majan, spring :)
Vackra skatt ♥
bus och lek, såklart
två fina bröder.
 
Tack för idag vänner.
 
 
 
 

ännu en söndagskväll.

Kategori:

Ännu en härlig söndagskväll efter en härlig helg ♥. Familjehelg på alla sätt, pizzamiddag med fredrik, marthina å barnen i fredags, stadsbesök och ärenden igår, följt av grillad röding hemma hos mamma och pappa, MUMS! Idag har vi varit i Gamla Linköping med pizzamysfolket ;), och avslutade dagen med att såga ner en helvetes stor en på trädgården och bli bjudna på thai på notvarpsstigen som tack? Eh det var ju vi som borde tacka. Bästa mamma och pappa som hjälper till, älskar älskar älskar er.
 
Fullt ös och det ska bli kul med en ny vecka. Dr.Bang besök på tisdag, lite personalmöte för mig imorgonkväll, öppna förskolan, och förhoppningsvis ska jag hinna träffa mina vänner något, som gått och börjat jobba. Heltasktigt tycker jag, vi längtar så man blir tokig efter dem ♥.
 
Här kommer en himla massa härliga bilder från dagarna som gått sen sist,
 
 
Maja och Märta, 1 dag emellan varann. Deras mormorar är bästa vänner och de lär nog ses en hel del i livet :)
 
 
får man gå själv i trappen Maja? Nej...
Makaroner och fiskbullar, bästa middagen någonsin tydligen.
kram kompis.
 
blå-ögat.
 
jobb jobb.
Varför har ni satt mig här? Du stör arbetet ;).
 
 
 
 

jogg jogg.

Kategori:

Idag bytte jag runda, och sprang runt kanalen istället för råssnäs. Skönt med ombyte! 5km sprang jag och hade faktiskt orkat liiiiite till kanske, men jag gav upp och stack hem för att laga mat istället ;). Glad att träningen ger lite resultat iallafall och äntligen orkar jag 5km, innan har det tagit stopp efter 4. Sakta men säkert helt enkelt. När jag kom hem var Oskar och Maja ute och medan jag pustade ut i gräset bjöds jag på Majabus, såklart. Det gulligaste just nu är att hon tar allt möjligt och börjar låtsasprata i telefon, då smälter hjärtat. Oftast är det "mamammaaa" och det är väl inte så konstigt eftersom hon är crazy mammig just nu, mysigt, men rätt jobbigt när hon blir ledsen såfort Oskar tar över och ska göra något.. Tok, hoppas den fasen går över snaaart.
 
Imorgon sticker vi till Öppna förskolan på fm, ska bli kul, nu är Maja så stor att det nog är nyttigt att vara där lite mer och känna in förskolekänslan, om ett halvår är det antagligen dags på riktigt, om hon nu får plats.. Det är en annan historia, allt löser sig :)
 
Lycka är att komma hem till den här glädjespridaren ♥
 
 

aj.

Kategori:

Aj i hjärtat efter dagens blodprov för Maja. Dags för koll hos Dr.Bang nästa vecka så då var det bara att cykla till syster Madeleine på barnmottagningen som är en ängel på att sticka små miniarmar. Men det förstod ju inte Maja som blev så så ledsen, inte för att det gjorde ont (hade bedövningssalva) men av att bli fasthållen. Men det gick fort, och bra ändå. Jag önskar det fanns ett lättare sätt bara, för det här är ju något hon kommer behöva göra några gånger per år i resten av livet, och jag vill att hon ska kunna känna att det känns rätt ok ändå.. Vi får väl se, kanske vänjer hon sig, eller iallafall accepterar läget när hon blir lite äldre..
 
Nu sover hon här jämte mig i sängen och idag ska jag väcka henne efter 2 timmar. Hon har haft kvällar senaste veckorna när hon somnar gott vid 20 men vaknar runt 23 och har väldigt svårt att somna om. Igår tog det drygt ett timme... Så nu ska vi testa att begränsa sömnen på dagen (egentligen tycker jag inte om det för jag antar att hon sover länge för hon behöver dagsvilan) men kanske får hon en bättre nattsömn om hon är tröttare på kvällen.. Testar några dagar så får vi se. Har ni några mirakeltrix annars för att få henne att sova bra, alla tips är välkomna!
 
I eftermiddag ska vi träffa Ingela, Elise, Frida och Märta. Kommer bli megamysigt ♥!
 
blåbärsplockaren en annan dag.
äventyr med pappa på mossenplan medan jag jobbade igår kväll.
 
 

mitt hjärta.

Kategori:

 
JAG ÄLSKAR DIG!
 
 

glad.

Kategori:

Igår kväll kom Fredrik, Martina och Lilia över på sushimys. De åt lite finost till dessert och jag smaskade godis. Maja och Lilia sov, men när vi gick och la oss vid 00 vaknade Maja till, och somnade halv4 nästa gång. Kanske värsta natten sen Majan kom. Fy tusan så trött jag var.. Det var som att hon hade myror i benen som vägrade försvinna, och hur trött hon än var och bara låg i min famn så kunde hon inte komma till ro och somna, benen sprattlade omkring som en galnings... Men nu glömmer vi den natten och hoppas på en bättre natt nu, jag behöver sova gott, big time. Idag åkte Oskar och Maja tillsammans med Peter (farfar), Fredrik och Lilia till Överalid medan jag cyklade till stan för fika med Lii och Emmy. Underbara tjejer som jag tyvärr träffar alldeles för sällan, men snart ses vi igen och då är det på Emmys bröllop 7 sep. Åh vad jag längtar!
 
Imorgon ska vi plocka blåbär och eventuellt ta en tur till Gamla Linköping. Det blir en lugn dag i vilket fall. Skönt :)!
 
Flickorna på språng med världens bästa farfar ♥
upptäcker världen tillsammans!
 
Nu säger jag nog godnatt, ha en trevlig kväll gott folk.
 
 

aj.

Kategori:

 
Före 1årssprutorna igår låg token och tittade barnkanalen medan jag sminkade till mig lite ;). Hon hade hostat och varit lite snorig på morgonen men vi chansade och tog sprutorna iallafall, och trots att febern slog till så var det ganska väntat då hon fått det de två andra gångerna också. Hon (och jag) var tappra och svimmade inte av varken synen av sprutor eller sticken. Men tårar blev det, usch stackars. Natten har varit rätt jobbig, hon har vaknat ledsen flera gånger och idag har det ena benen varit svullet, rött och hon har helst inte gått alls, hon har hängt runt min hals mest hela tiden... Så någon glad tjej har vi knappt sett synen av, men så får det vara ibland. Det matchade ju bra idag eftersom det regnat nästan hela dagen. Jag tog mig ut när Oskar kom från jobbet och tog en joggingtur i ösregnet. Hur skönt som helst, och jag orkade långt idag!
 
Inte gladast i stan, men nu sover hon för natten och febern hade gått ner en hel del och imorgon vaknar vi nog pigga och glada, redo för helgen!
 
 
 
 

fest.

Kategori:

Livet är en fest, denna sommaren skapar mentala minnen som kommer finnas kvar länge. Jag tar bilder i huvudet av stunder och situationer och försöker att bara njuta av nuet. Det är helt fantastiskt hur mycket värme och energi denna sommar kommit med. Och en lyckokänsla och ger ett rus trots att jag knappt druckit en droppe alkohol på hela sommaren, vem behöver det när livet ger en såna kickar?!. Denna stund på året gör mig redo för vardag, rutiner och jobb, och jag längtar faktiskt, utan så mycket ångest, det ska bara bli så himla kul att låta Oskar och Maja skapa en rutin där jag får komma hem till dem efter jobbdagen. Mysigt ska det bli!
 
Ikväll sprang jag en runda i råssnäs, sen kom Oskar å Maja på cykeln och mötte upp mig och så åt vi pastasallad jag gjort och badade i det 25 gradiga vattnet... Kvällsdopp tog vi igår också efter Majas sista 1årskalas. Fredrik, Marthina, Lilia och Charlie kom med och vi busade länge i vattnet och Lilia visade Maja hur man leker bäst med sanden. Åh Maja och hennes kusiner, man blir helt varmt i hjärtat av att de dem tillsammans!
 
I lördags var det över 30grader varmt här så då spenderade vi såklart dagen på stranden nedanför mamma och pappa med Fredrik, Lilia och Charlie. På kvällen kom Sanna, Alix och Jossan med familjer hem hit för pizza och umgänge :). Det åskade och ösregnade ett tag, men vi satt på altanen och hade det sådär megahärligt som vanligt!
 
födelsedagsbarnet fick bada (som varje dag) och leka av sig på stranden innan kalas på em.
Oskar, Fredrik å Charlie kastar boll nånstans, jag blundar och lyssnar på Alex&Sigge medan flickorna sov.
Älskade bästa ungar.
På promenad genom livet ♥.
 
 

1 år

Kategori:

För ett år sen hade jag på kvällen innan fått veta att Elise, min barndomsvän, som väntade barn två veckor efter mig hade fått Märta (HURRA HURRA för dig idag), och jag hade då gått 11dagar över tiden och jag höll på att gå sönder av längtan och frustration. Vi hade varit inne på förlossningen på dagen den 1a aug för mitt vatten hade börjat sippra och fick tid för igångsättning dagen efter. Men efter frukost och en långpromenad på morgonen den 2a aug så satte värkarna igång av sig själv vid lunch och vid 15 hade vi tid på förlossningen i Linköping. Mina första värkar gjorde inte så värst ont så vi stressade inte iväg utan kom dit på avtalad tid. Efter 20 nångång ville de få mitt vatten att gå och efter det körde vi hardcore förlossning med en himla massa lustgas :). Hon kom ut 8 minuter i 00 och en ny stjärna var född, inte en pojke utan en flicka, en stor chock men så självklart nu i efterhand.
 
alldeles ny på jorden ♥
 
Den kärleken som man har till sitt barn, den är så självklar från första stund, men också så fruktansvärt stark att varje tanke på att någonting ont skulle hända fick mitt att bli snurrig i huvudet av ångest och panik. Men nu har jag börjat lära mig att leva mer i nuet, och bara tänka på hur vackert livet är nu och här, vi kan inte påverka framtiden ändå. Och det har hjälp mig, för annars hade jag nog kunnat gå under av oro, för allt.
 
 
I början var allt så lugnt på något sätt. Vi bodde i soffan, sov sov sov, ammade, gick lite promenader, träffade familj och vänner när vi orkade, och njöt av detta nya liv vi skapat. Men Maja har alltid varit vaken och aktiv och började snabbt att upptäcka omvärlden och hur kul den var. Så aktiviter var ett måste och vi tog oss på babysim, babysång och så hade vi mamma/bebisdejter med våra vänner. Vi firade alla små framsteg hon gjorde, och bloggen blev en naturlig punkt där händelser och bilder dokumenterades för oss och för vår familj och vänner som inte träffar Maja så ofta. Det är meningen att den ska bli en liten bok till henne som hon kan läsa när hon blir större.
 
alltid glad. nästan. från start.
 
Det är häftigt att se en bebis växa, utvecklas och bli till ett barn. Man står bara jämte och tittar på när allt går i rasande takt och jag förstår nu varför alla säger att man ska ta tillvara på varje minut när de är små, för man hinner knappt blinka innan de lär sig någonting nytt och växer i personlighet och i kroppen. Maja är ju en liten tjej nu, hon förstår det man säger, trotsar, har humor och kunskaper, och försöker så gott det går göra sig förstådd.
 
liten...
blev lite större.
 
Idag är en speciell dag Maja, din första födelsedag. Livet är fantastiskt tillsammans med dig. Tack för att vi får vara din mamma och pappa och för att du gör så tokiga saker precis varje dag som vi skrattar åt. Vi älskar dig oändigt. Varje dag med dig är ett äventyr! HURRA för dig.
 
Du och din clown till pappa. Han är fantastisk Maja, du är lyckligt lottad som har en pappa som han.
 
 

Vännerna.

Kategori:

 
Idag hade vi kalas nummer 1 för vår 1-åring tillsammans med Majas vänner Freja, Meja, Melker och Ville. Dessa fem har träffats precis hur mycket som helst under det här året och utan Ronja, Linda, Sanna, Elin och Alix som allihopa är flerbarnsföräldrar (och kunnat lugna mig måånga gånger när jag varit nojig) hade nog livet som mammalivet känts så himla tråkigt. Att uppleva detta mirakel som barn är tillsammans med de finaste vännerna, det är ju så det ska vara. Att se varandras barn och njuta av allas framsteg (och prata en hel del kring sömnbrist, bajs, mat och amning) :) och se personligheter växa fram som är så olika, och varenda en av dem har en stor plats i mitt hjärta, de gjorde ju Majas första år till megaspeciellt och jag hade inte kunnat önska mig en bättre start på mammalivet ♥. Nu är snart ledigheten slut för allihop, barnen ska skolas in på förskolan (maja blir ju kvar hemma med oss ett halvår till minst) och mammorna går tillbaka till jobben. Men vi får ses så ofta det går iallafall, det kan bli en aw eller två och vi får se till att njuta av de stunder vi får tillsammans, även om det inte kommer bli som det varit nu.
 
Tack från botten av mitt hjärta för det här fantastiska året hälsar Maja och jag.